16 TIPS USAHANIAGA KAUM CINA

Tao Zhu Gong.

1. Berniaga mestilah rajin,jika tidak ianya tidak menjadi.

2. Belanja mesti jimat,jika tidak putus modal.
3. Sambut pelanggan dengan senyum,jika tidak pelanggan lari.
4. Masa sentiasa terbuka,jika tidak hilang peluang.
5. Harga perlu berpatutan,jika tidak timbul pergaduhan.
6. Memberi hutang perlu kenal orangnya, jika tidak hilang modal.
7. Akaun perlu semak sendiri, jika tidak tidak tahu kekuatan modal.
8. Beri tawaran perlu jelas dan terang,jika tidak ianya tidak teratur.
9. Barangan perlu dikemas,jika tidak ibarat sampah-sarap.
10. Beri arahan pekerja ikut peraturan,jika tidak makan diri.
11. Barang mesti semak sendiri, jika tidak rendah nilai dan mutunya.
12. Tempoh waktu tidak boleh lewat,jika tidak hilang kepercayaan.
13. Harta peribadi dan syarikat perlu jelas,jika tidak timbul penyelewengan.
14. Keluar masuk tunai perlu teliti ,jika tidak bertindih kesilapan.
15. Menghadapi masalah perlu diselesaikan segera dengan baik,jika tidak mudarat diri.
16. Niat mesti kukuh dan jelas,jika tidak membazir wang dan masa.

Friday, March 28, 2008

‘Daging segar’ produk yang mengutamakan kebersihan

SEREMBAN 19 Mac – Sebuah syarikat milik penuh bumiputera, Farm Fresh Industries (Farm Fresh) yang terlibat dalam pengedaran daging segar memperkenalkan konsep kedai butik di bawah jenama ‘Daging Segar’ bagi mempromosi produk daging itu ke seluruh negara.

Pengarahnya, A. Halim A. Rahman berkata, konsep rangkaian pemasaran itu akan dilaksanakan melalui kaedah perkongsian pintar yang diwujudkan syarikat berkenaan melalui Program Usahawan Ternakan (PUT).

‘‘Kaedah ini telah diperkenalkan sejak hujung tahun lalu dan menerima sambutan amat menggalakkan daripada usahawan ternakan. Kita bercadang untuk membuka 50 lagi rangkaian kedai runcit sebegini untuk memasarkan daging segar di seluruh negara,” katanya di sini hari ini.

Menurut A. Halim, PUT merupakan inisiatif syarikat itu untuk membantu usahawan ternakan, terutama lembu dalam meningkatkan pendapatan mereka.

‘‘Hasil daripada sambutan yang memberangsangkan itu, syarikat sudah menetapkan sasaran untuk membuka lebih banyak cawangan butik Daging Segar di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak melalui konsep perkongsian pintar ini,” katanya.

Daging Segar merupakan jenama bagi rangkaian jualan daging mentah segar dan pelbagai produk berasaskan daging yang dilancarkan Farm Fresh melalui konsep moden, berhawa dingin dan bersih bagi memenuhi permintaan pelanggan yang mementingkan keselesaan dan kebersihan.

Syarikat yang semakin berkembang itu turut melaksanakan sistem kontrak ladang di seluruh negara dan negara jiran untuk memenuhi permintaan terhadap bekalan daging segar dan pelbagai produk berasaskan daging dari dalam dan luar negara.

Melalui PUT, A. Halim berkata, syarikat berkenaan berjaya memasarkan lebih 2,000 ternakan dalam tempoh kira-kira dua bulan dengan membekalkannya kepada ladang kontrak di dalam dan luar negara dan menjangka jumlah itu akan meningkat sehingga 5,000 ekor menjelang pertengahan tahun ini.

‘‘Semua ternakan itu ditempatkan di ladang ternakan di dalam dan luar negara untuk diternak secara ladang kontrak. Kami yakin usaha ini akan dapat membantu negara mengurangkan penggantungan terhadap daging import, sekali gus mengelak aliran keluar wang ke negara luar yang mencecah berbilion ringgit,” katanya.

Utusan Malaysia

0 comments: